Operations management system
ERP-operationsmanagement zorgt voor een soepel verloop van je supply chain, waarbij wordt gewerkt met interne teams, partners, leveranciers en klanten.Voor COO’s helpt software voor supply chain management de flexibiliteit, efficiëntie en samenwerking van de supply chain te vergroten ter ondersteuning van strategische doelen.
Maximaliseer de operationele efficiëntie: ontdek de belangrijkste kenmerken
De operationele functionaliteit binnen een ERP-systeemreview moet het volgende omvatten:
- Activabeheer – hoe helpt de ERP je door het vastleggen van gegevens, taken, rapportage, automatisering en workflows bij het beheren en onderhouden van de apparatuur in jouw bedrijf, bijvoorbeeld machines, productieapparatuur en voertuigen?
- Kostenberekening en kostenbeheer – het ERP moet je operationele en financiële teams in staat stellen de overhead en winstgevendheid van toegewezen onderdelen van jouw bedrijf te begrijpen en te controleren (bijvoorbeeld gebruikte machine-uren, goederen in productie en inventaris, of elektriciteitskosten enz.)
- Voorraad- en magazijnbeheer – aandachtsgebieden omvatten inkomende en uitgaande activiteiten, kwaliteitsbeheer, voorraadbeheer en activiteiten (stuklijstcreatie, verplaatsingen, overdrachten, tellingen, aanpassingen enz.). Hoe ondersteunt de ERP je bij het optimaliseren van bijvoorbeeld je magazijninrichting, processen of voorraadniveaus?
- Masterplanning en MRP – met welke kenmerken en functies kan je de behoefte aan grondstoffen en capaciteit in de toekomst bepalen, beheren en in evenwicht brengen? Kan je met het ERP de nettobehoefte op korte termijn berekenen op basis van het huidige orderboek?
- Productiecontrole – een best-in-class ERP moet de gehele productielevenscyclus bestrijken (d.w.z. alle stappen om een artikel te vervaardigen). Wat zijn de processen voor elke fase, b.v. productieorders, batchorders en kanbans? Doorloop vanaf het aanmaken van de order tot het afsluiten van de financiële periode.
- Productinformatiebeheer – het gecentraliseerde beheer van hoe items worden gedefinieerd, gecategoriseerd en geconfigureerd met volledig documentbeheer, zoekmogelijkheden (inclusief attributen en dimensiedetails) en mogelijkheden voor delen. Wanneer producten worden bijgewerkt, welke controles en audits worden er gedurende de levenscyclus uitgevoerd?
- Transport- en logistiek management – een ERP moet in staat zijn om het inkomende en uitgaande beheer van uw eigen transportvloot, evenals transportleveranciers en koeriers (over de weg, per spoor, scheepvaart enz.) te dekken. Heb je inzicht nodig in de landed cost?
- Servicebeheer – als uw bedrijf services en abonnementen exploiteert, moet jouw servicebedrijf serviceovereenkomsten sluiten op basis van SLA’s. Het ERP zal samenwerken met de financiële, verkoop-, klantenservice- en voorraadteams om de middelen te begrijpen en te leveren die nodig zijn om de klant te ondersteunen.